Razowy w Łomnicy

- Grzechem byłoby w nim nie piec - śmieje się Agata Szwed, która na co dzień wypieka chleb u siebie w Raszowie, prowadząc gospodarstwo pn. ,,Dom pachnący chlebem".   - Zakwas do domu mąż przywiózł 13 lat temu i na początku chleb piekł w prodiżu dla nas, dla znajomych. Pieczywo było tak dobre, że postanowiliśmy kontynuować tradycje regionu kamiennogórskiego, gdzie jednym z pierwszych cechów był właśnie piekarski i zająć wypiekiem na co dzień - tak pani Agata wyjaśnia początki swojej działalności.

Chleb pieczony jest na zakwasie, głównie z ziarnami słonecznika i lnu, ale też ze śliwką, czosnkiem, orzechem i dynią. O tym, że jest smaczny - szczególnie ze smalcem i ogórkiem - świadczy długa kolejka, jaka ustawia się do jego degustacji na łomnickim łowisku. Pieczywo można również zakupić.

 

Więcej nt. wypieku w najbliższym Głosie Głuszycy.

 

<<< powrót
strony internetowe Wałbrzych HM sp. z o.o. www.hm.pl | hosting www.hb.pl | Pozycjonowanie Opole