- Grzechem byłoby w nim nie piec - śmieje się Agata Szwed, która na co dzień wypieka chleb u siebie w Raszowie, prowadząc gospodarstwo pn. ,,Dom pachnący chlebem". - Zakwas do domu mąż przywiózł 13 lat temu i na początku chleb piekł w prodiżu dla nas, dla znajomych. Pieczywo było tak dobre, że postanowiliśmy kontynuować tradycje regionu kamiennogórskiego, gdzie jednym z pierwszych cechów był właśnie piekarski i zająć wypiekiem na co dzień - tak pani Agata wyjaśnia początki swojej działalności.
Chleb pieczony jest na zakwasie, głównie z ziarnami słonecznika i lnu, ale też ze śliwką, czosnkiem, orzechem i dynią. O tym, że jest smaczny - szczególnie ze smalcem i ogórkiem - świadczy długa kolejka, jaka ustawia się do jego degustacji na łomnickim łowisku. Pieczywo można również zakupić.
Więcej nt. wypieku w najbliższym Głosie Głuszycy.
Urząd Miejski GŁUSZYCA
ul. Grunwaldzka 55
58-340 Głuszyca
tel. (+48 74) 84 59 479,
84 59 480, 84 56 344;
(+48 74) 84 56 339
e-mail: bok@gluszyca.pl
promocja@gluszyca.pl
www.gluszyca.pl
Wszystko o Urzędzie |
![]() |